Рекорди от света на молива

 
 

По-бързо, по-високо, по-добро: новите рекорди се поставят постоянно.  И винаги успяват да впечатлят хората и да стимулират дискусии.  Ето няколко рекорда от света на молива:

 
 

Най-стария молив на света

Този необикновен предмет е намерен на тавана на старинна къща от 17 век, по време на реиновирането й.  Вероятно е забравен там по погрешка и не е бил покътнат в рамките на три столетия.  Моливът е направен от две части лимоново дърво, с парче чист графит между тях, и обозначения, посочващи истинската му възраст.  Най-старият молив днес се съхранява в архива на Faber-Castell.

Моливите са били нещо сравнително ново по времето, когато той е бил произведен.  В началото моливите са представлявали просто графит, обвит с кожа или намотан с корда. Едва по-късно е започнало поставянето му мяжду две парчета дърво или метал, с цел защита. След това е дошла идеята графита да се поставя между лепкаво дъврво. Така се родил моливът и започнала търговията на моливо- производителите

 
 
 

Най-големия молив в света

Отенело е 7029 човекочаса да се произведе най-големият молив на света – гигантска версия на известния шестоъгълен молив, зеления Castell 9000.  Половината от дървената му част е построена от Малайски тимбър.  Графитът, 150 мм в диаметър и тежащ около 600 кг,  е положен в него и отгоре е добавена втората половина от молива.  

Полимерният графит е предварително произведен в Германия и транспортиран до Малайзия.  Този молив днес стои като защитен декоративен елемент в стъклена конструкция, в сградата на Faber-Castell в Субанг Джайа, Малайзия.

 
 
 

Най-малкия молив в света

Най-малкият молив е едва 17.5 мм дълъг и около 3 мм дебел.  Граф фон Faber-Castell е поръчал производството му в Северна Америка специално по случай откриването на сградата с най-големия молив в света, в Малайзия.  Той предизвикал такова възхищение, че в последствие била пусната лимитирана серия от 50 бр. по случай Коледните празници.

Моливът има истински графит с дебелина 0.5 мм, но ако собственикът му иска да го използва за писане, със сигурност ще му трябва пинцета!

 

Най-скъпия молив в света

Винаги е огромно предизвикателство да осъвършенстваш качествата на продукт, добавяйки му уникални характеристики и неповторимост.  Когато златото среща паладиума (метал от групата на платината), резултатът е бяло злато.  Този материал в комбинация с естествени материали се превръща в най-скъпия джобен молив. Капачката, направена от бяло злато, е украсена с висококачествени диаманти. Те са 0.05 до 0.06 каратови и необикновено бляскави. Произведени са едва 99 бройки за целия свят.